Önterápia

Önsegítő könyvek

Az önterápiának, önsegítésnek számos formája terjedt el. Ezek egyike az,  amikor a személy önsegítő könyvek révén fejleszti önmagát, problémamegoldó képességeit. Az alábbiakban egy részletes listát talál önsegítő könyvekről problémák szerint csoportosítva.

Zavar Szerző Cím Kiadás éve Kiadó
depresszió Andrea M. Hesse Árnyék a lelkemen 2006. Ursus Libris
alvászavar Wilfred R. Pigeon Édes álom – A jó alvás kézikönyve – CD melléklettel 2011. Sanoma Budapest
értelemkeresés Viktor E. Frankl … mégis mondj igent az életre! 2007. JEL Könyvkiadó
stresszkezelés Jon Kabat-Zinn Bárhová mész, ott vagy 2009. Ursus Libris
stresszkezelés Szondy Máté Megélni a pillanatot. Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája  2012. Kulcslyuk Kiadó
evészavar Túry Ferenc Anorexia, bulimia Önsegítő és családsegítő kalauz 2005. Print-X-Budavár
önismeret Szondy Máté Hogyan tudnék továbblépni? A bosszú és a megbocsátás pszichológiája.  2014. Kulcslyuk Kiadó
önértékelés Szondy Máté A boldogság tudománya 2010. Jaffa Kiadó
önértékelés Martin Seligman Autentikus életöröm 2008. Laurus Kiadó
önértékelés Martin Seligman Amin változtathatsz… és amin nem 2011. Akadémiai Kiadó

Internetalapú terápia

Az internetalapú terápia az ún. alacsony intenzitású terápiák közé tartozik. Az elmúlt években intenzív kutatások zajlottak az ilyen típusú terápiák hatékonyságvizsgálata terén, és számos kutatás igazolta hatékonyságukat. A következő sorokban pszichés zavarok szerinti bontásban talál interneten elérhető alacsony intenzitású terápiás lehetőséget.

Depresszió

A depresszió sikeres leküzdéséhez ad támogatást a következő honlapon található önsegítő eszköz, amely az alacsony intenzitású kognitív viselkedésterápiás formák közé tartozik (LICBT): http://www.ifightdepression.com/hu/

Evészavar

Evészavarral küzdő személyek számára készült online utókezelési program az EDINA: http://www.e-mental-health.eu/edina/website/home.php

Addikció – dohányzásról való leszokás

A dohányzásról való leszokáshoz ad hatékony segítséget a következő oldal: http://www.leteszemacigit.hu/

Okostelefonra letölthető terápia

Mindfulness alapú kognitív terápiához (J. Teasdale, M. Williams, Z. Segal (2014). The mindful way workbook. The Guilford Press, New York, London.) kapcsolódó tudatos jelenlét gyakorlatok magyar nyelven ingyenes letölthetők Itt.

Szakmailag lektorált angol nyelvű mindfulness alapú kognitív terápiás (MBCT) alkalmazás a PACIFICA, amely ingyenesen letölthető okostelefonjára.

Önterápia a pszichoterápia lezárása után

A viselkedés és kognitív terápiás irányzatok nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a terápia során a páciens olyan készségeket és technikákat sajátítson el, amelyek segítségével a terápia lezárását követően bizonyos értelemben a “saját terapeutájává” válhat. Az elsajátított készségek révén képessé válik a páciens megelőzni vagy kezelni az esetleges visszaeséseket, valamint az élettel együtt járó pszichés és fizikai stresszel jobban meg tud küzdeni.

Az autogén tréning mint relaxációs módszer szintén olyan készség, ami a terápia lezárása után a mindennapi életbe beépítve segíti a személy stresszel szembeni ellenálló-képességének folyamatos megőrzését.

Hozzászólások lezárva.