OCD

Kényszerbetegség Szakambulancia és Kutató Labor

Kényszerbetegségben szenvedő páciensek részére tb-finanszírozott módon elérhető időhatáros, problémafókuszú csoportos kognitív viselkedésterápia a Nyírő Gyula Központ OCD Szakambulancián. További információ és bejelentkezés ITT lehetséges.

Tudatos jelenlét (mindfulness) alapú terápia a kényszerbetegség gyógyításában

A mindfulness szó tudatos jelenlétet jelent. A terápia során a résztvevők megismerhetik és megtapasztalhatják a tudatos jelenlét speciális állapotát, amikor értékelés, minősítés nélkül szemlélik, megfigyelik a belső világukat, anélkül, hogy reagálnának rá, befolyásolnánk azok menetét. Mindezt nem könnyű elérni. A tudatos jelenlét egy készség, amely bárki számára elsajátítható, rendszeres gyakorlás által fejleszthető. Talán ismerős a mindennapi életből Önnek is, hogy robotpilóta üzemmódban élve a mindennapokat, nem tud elég időt fordítani arra, hogy jelen tudjon lenni abban, amit éppen csinál. A mindfulness gyakorlatok abban segítenek Önnek, hogy jelen tudjon lenni az életében pillanatról-pillanatra. Néhány gyakorlat típus a mindfulness gyakorlatok közül: a légzés meditáció, a testpásztázás, a hallásmeditáció, a gondolatok megfigyelése, az evés- és a járásmeditáció, valamint a külső tárgyak megfigyelése (illetve látvány tudatosítása).

A tudatos jelenlét, a gondolatok minősítés nélküli megfigyelése segít a kényszerbetegségtől szenvedő pácienseknek abban, hogy egy új viszonyulási módot tudjon elsajátítani azokhoz a kényszergondolatokhoz (pl. agresszív, szexuális, vallásos, beszennyeződéssel kapcsolatos gondolatok), amelyek fájdalmat, szorongást, félelmet vagy szégyent váltanak ki őbenne. A megterhelő a gondolatok jöhetnek a múltból, amelyeken újra és újra rágódik a személy, és irányulhatnak a jövőre is, mint a jövőre irányuló katasztrofizáló gondolatok. A múlton való rágódás és a jövőn való aggódás számos pszichés zavar (depresszió, kényszerbetegség) kialakulásában és fennmaradásban játszik fontos szerepet. A mindfulness elsajátítása segít Önnek abban, hogy ezekkel a gondolatokkal máshogy tudjon bánni, mint korábban, ezáltal csökkentve azok szenvedést okozó hatását. A tudatos jelenlét gyakorlatokat egy önsegítő könyv / okos telefonra letöltött alkalmazás segítségével akár otthonában is el tudja sajátítani. Naponta kétszer javasolt gyakorolni a mindfulness gyakorlatokat akár otthonában, vagy a városban sétálva, munkahelyén, hogy a kívánt eredményt elérje.

A nemzetközi kutatások alapján számos bizonyíték gyűlt össze arra vonatkozóan, hogy szorongásos és hangulati zavarok esetén hatékony módszer a mindfulness.

Amennyiben szeretne többet olvasni a mindflulnessről, ezeket a könyveket ajánljuk:

Jon Kabat-Zinn (2009). Bárhová mész, ott vagy. Ursus Libris, Budapest.

Jon Kabat-Zinn (2011). Kiút a boldogtalanságból. Édesvíz Kiadó, Budapest.

Szondy M. (2012). Megélni a pillanatot – Mindfulness a tudatos jelenlét pszichológiája. Kulcslyuk Kiadó, Budapest.

John Teasdale, Mark Williams, Zindel Segal (2016). Tudatos jelenlét a gyakorlatban. Kulcslyuk Kiadó, Budapest.

A John Teasdale, Mark Williams, Zindel Segal könyvhöz a kiadó honlapján (ITT) elérhető gazdag hanganyag, amely a könyv olvasása során segíti a készség elsajátítását, fejlesztését. A hanganyagot a Kiadó oldaláról le is tudja tölteni okos telefonjára, és azon keresztül is tudja hallgatni, gyakorolni a tudatos jelenlét gyakorlatokat, ezáltal egyre több időt tud eltölteni a jelenben.
Számos mindfulness alkalmazás elérhető mobiltelefonon is, amelyek segítik az új gyakorlatok elsajátítását és emlékeztetnek – egy jó trénerhez hasonlóan – a szükséges gyakorlásra.

A Semmelweis Egyetem Klinika Pszichológia Tanszéken működő Mindfulness Központ oldalán (ITT) és youtube csatornáján (ITT) is elérhető számos videó anyag, amely az önálló gyakorlást, így a tudatos jelenlét készségének a fejlesztését segítik elő, amely által a kényszerbetegség tünetei is enyhíthetőek.
Jó gyakorlást kívánok!
A betegtájékoztatót összeállította: Boross ViktorHasznos szakirodalom kényszerbetegség témában:

HARSÁNYI A, CSIGÓ K, DEMETER GY: Kényszerbetegség. Elmélet, kutatás, terápia. Budapest: Lélekben Otthon Könyvek, 2015.

MÓROTZ K: A kényszerbetegség kognitív viselkedésterápiája. In: Perzcel-Forintos D, Mórotz K (szerk.): Kognitív viselkedésterápia. Budapest: Medicina Kiadó, 2019: 325-352.

NÉMETH A: Kényszerbetegség és határterülete. Filum Kiadó, 2000.

Hayes, S., Strosahl, K., Wilson, K. (2012). Acceptance an Commitment Therapy. Second Edition. Guliford Press.

Hozzászólások lezárva.